Daca in trecut singurele variante de a vopsi erau cu pensula sau cu trafaletul, astazi exista pistoale de vopsit. Acestea au avantajul de a fi mai rapide, de a vopsi uniform si de a acoperi fara probleme toate suprafetele dorite.
Pentru a folosi un pistol de vopsit insa, trebuie sa stii ce sa alegi si cum sa il manevrezi corect. Tocmai de aceea, am pregatit o lista cu 5 pasi esentiali pentru a fi cat mai eficient atunci cand vopsesti cu un pistol de vopsit.
- Alege corect pistolul! Exista pistoale pe baza de aer comprimat, ideale pentru vopsirea profesionala a automobilelor, a mobilierului sau a peretilor exteriori, exista pistoale HVLP, destinate uzului semi-profesional si pistoale care functioneaza fara aer, bazandu-se pe un motor electric. Acestea din urma sunt ideale pentru suprafetele foarte mari sau pentru suprafetele greu accesibile.
Alegerea pistolului implica si o atentie sporita la micile detalii: puterea pistolului, capacitatea rezervorului sau flexibilitatea de care da dovada.
- Nu incepe sa vopsesti fara a proteja spatiul de lucru si a te proteja pe tine. Oricat de bun ar fi un pistol de vopsit, exista intotdeauna riscul de a stropi in jurul obiectului vizat. Tocmai de aceea, trebuie sa se foloseasca huse textile sau de plastic pentru protejarea elementelor ce nu le doresti vopsite. Pentru a te proteja pe tine trebuie sa folosesti un combinezon, manusi, ochelari si masca.
- Dilueaza corect vopseaua. Majoritatea pistoalelor de vopsit functioneaza cu o vopsea bine diluata. Pe ambalajul vopselurilor exista un prospect despre cum trebuie sa diluezi produsul, in asa fel incat sa poata fi aplicat cat mai uniform.
- Pregateste corect suprafata pe care o vei vopsi. Pregatirea inseamna degresare, curatare de praf si eliminarea resturilor de vopsea. Scopul este acela de a obtine o suprafata cu aderenta foarte buna, cat mai neteda.
- Vopseste in straturi cat mai subtiri. Pentru asta ai nevoie de miscari ample, de o duza potrivita si de pastrarea unei distante de aproximativ 30 de centimetri intre pistol si suprafata vopsita. Distanta nu trebuie sa fie modificata de-a lungul procesului iar pistolul trebuie sa fie bine reglat, in asa fel incat sa nu disperseze superficial sau din contra, sa elibereze stropi prea mari.
Inainte de a te apuca de vopsit incearca presiunea pistolului pe o suprafata mai mica sau chiar pe un obiect de test. Daca totul este ok, poti incepe sa vopsesti iar sansele unor rezultate optime sunt uriase.