Interiorul unei case poate fi vopsit in orice sezon si in aproape orice conditie. Motivul este ca interioarele unei case sunt medii controlate. Temperatura si umiditatea pot fi reglate astfel incat sa functioneze cel mai bine pentru vopsire, putand chiar sa accelereze uscarea peretilor. Insa vopsirea casei pe exterior este o cu totul alta problema. Esti practic la mana elementelor. In loc sa ajustezi conditiile din jurul proiectului tau, trebuie sa ajustezi proiectul in functie de conditii.
Care este cea mai buna perioada pentru a vopsi peretii exteriori ai casei?
Sezonul optim de vopsire a exteriorului casei este considerat a fi, de obicei, vara. In lunile de vara, vremea este calda, iar ploile sunt foarte rare. Insa vara nu se prezinta la fel in toate colturile tarii. In zona de campie, caldura extrema poate usca prematur vopseaua, prin urmare daca locuiesti intr-o astfel de zona unde exista frecvent temperaturi foarte ridicate, vei dori sa eviti vopsirea casei atunci cand soarele straluceste direct pe suprafata peretilor.
Vopsirea peretilor exteriori in sezonul de toamna
Fluctuatiile de temperaturi mari si mici este un factor important de luat in considerare atunci cand pictezi exteriorul casei. Vopseaua nu se usuca bine atunci cand temperaturile din timpul zilei sunt de circa 40 de grade Celsius si apoi scad brusc pana la 5-6 grade noaptea. Din acest motiv, toamna devreme, cand temperaturile extreme sunt atenuate, ar putea fi un alt moment bun de a picta exteriorii casei. In luna septembrie, temperaturile din timpul zilei sunt adesea mai apropiate de cele din timpul noptii decat in alte perioade ale anului.
Vopsirea peretilor exteriori in conditii de umiditate
Vopseaua trebuie aplicata doar pe suprafete uscate. Suprafata poate deveni umeda fie prin contact direct cu ploaia sau zapada, fie prin contact cu umiditatea din aer.
Dupa o ploaie intensa, trebuie sa astepti cel putin o zi inainte de te apuca de vopsit. Iar suprafata pe care vrei sa o vopsesti trebuie verificata bine, deoarece daca este umeda chiar si foarte putin, aceasta nu va prinde bine vopseaua. Si trebuie avut in vedere ca, desi nu se simte umeda la atingere, aceasta poate fi umeda in interior, in special daca materialul din care este realizata este poros, precum lemnul gol sau zidaria.
Umiditatea apare, de asemenea, indirect. Formarea rouai peste noapte sau seara devreme poate distruge destul de usor vopseaua proaspat aplicata. De aceea, orele pranzului sunt considerate a fi cele mai propice pentru aplicarea vopselei pe suprafetele din exterior.