Gardul este, de obicei, primul lucru pe care vizitatorii tai sau trecatorii il observa in legatura cu casa ta si, in functie de aspectul sau, acestia si-ar putea forma idei preconcepute despre tine. Vopsirea gardului cu un pistol de vopsit te va asigura ca aspectul casei tale va fi intotdeauna admirat.
Iata cum se vopseste gardul folosind pistolul de vopsit:
Inainte de a incepe vopsirea efectiva a gardului, trebuie sa te decizi asupra culorii vopselei. Unii oameni prefera ca nuanta gardului lor sa se potriveasca cu designul si nuantele regasite in exteriorul casei, in timp ce altora le place sa fie creativi si sa-i ofere o culoare mai “curajoasa”. In cele din urma, totul se reduce la gustul personal.
Indiferent de ce alegi, trebuie sa te asiguri ca vopseaua aleasa este conceputa pentru lemnul de exterior, altfel, ar putea fi stearsa sau spalata la prima cadere de ploaie.
Apoi, trebuie sa achizitionezi echipamentele de pulverizare si pensulele de vopsit. Daca ai o cantitate considerabila de gard de vopsit, vei irosi mult timp daca alegi varianta de a vopsi cu pensula. Investitia intr-un pistol de vopsit va face ca intregul proces sa fie de 10 ori mai rapid si va oferi gardului tau un finisaj exceptional.
Tine cont de vreme!
Daca tocmai ti-ai construit gardul din lemn, ar trebui sa mai astepti 2-5 saptamani pana sa il vopsesti. Umezeala din lemnul nesezonat (proaspat) poate ingreuna aderenta vopselei si poate provoca deformari.
Cea mai buna perioada pentru a vopsi gardul este vara, intr-o zi uscata si calda, cu putin vant sau deloc. Daca folosesti pistolul de vopsit intr-o zi cu vant, este posibil ca vopsirea sa nu se efectueze in mod omogen.
Ar trebui sa incepi sa vopsesti dimineata, inainte ca soarele sa arda puternic. Lemnul incalzit poate face ca vopseaua sa se evapore rapid, provocand fisuri si deformari.
Pregateste suprafata gardului!
Este important sa cureti gardul si imprejurimile acestuia inainte de a vopsire, in special daca vei folosi pistolul de vopsit. Indeparteaza orice panza de paianjen, praf, resturi de pe suprafata lemnului, folosind o pensula curata. Poti, de asemenea, sa folosesti un furtun cu apa pentru a spala gardul, insa va trebui sa astepti ca gardul sa se usuce bine inainte de a-l vopsi.
Daca lemnul a fost vopsit anterior, atunci foloseste un smirghel pentru a slefui suprafata. Daca lemnul este nevopsit, ii poti imbunatati aderenta la vopsea printr-o slefuire usoara pana cand suprafata este neteda. Asigura-te ca umpli toate fisurile si gaurile cu un material de umplutura de calitate.
Daca observi semne de scanduri deteriorate, fisuri sau alte probleme la nivelul lemnului, ar trebui sa te ocupi de acestea inainte de a vopsi.
Nu incepe sa folosesti pistolul de vopsit pana cand nu ai protejat totul in apropiere. Daca exista vegetatie sau vehicule in apropiere, asigura-te ca le acoperi mai intai. Important este sa te protejezi si pe tine, folosind o masca pe fata in permanenta.
Vopsirea efectiva a gardului
Dupa ce ai ti-ai pregatit pistolul de vopsit, va trebui sa diluezi vopseaua, cel mai probabil cu aproximativ 5-10%. Vopseaua trebuie sa fie aleasa in functie de tipul de pistol de vopsit pe care il ai.
Cand pulverizezi, incepe din partea de sus, apoi mergi in jos, astfel incat sa acoperi toata suprafata. Daca este necesar, revino in urmatoarea zi pentru a examina eventualele neconcordante si mai aplica un strat. Daca vopseaua este de o calitate buna, este posibil ca gardul sa nu necesite o a doua vopsire.
In cele din urma, nu uita sa faci curatenie si sa indepartezi toate invelisurile, insa doar dupa ce vopseaua s-a uscat complet. De asemenea, este important sa cureti pistolul de vopsit imediat, astfel incat vopseaua sa nu se lipeasca de el sau de interiorul sau.